Могао сам бити ја

Уобичајен

Млекар

 

Све се више говори о дуалном образовању. Није нам баш било јасно о чему се ту ради, али онда смо присуствовале промоцији школе из Пирота која је нашим ученицима понудила савим нов принцип образовања. Све нам је постало јасније.

Ученици осмих разреда завршавају своје школовање у основним и настављају у средњим школама. Код нас у Србији недостају занатлије. Они су доста тражени и добро плаћени, али ипак се мали број ученика одлучује за такве школе.  Један од занатлија којих је све мање  је и млекар. У Србији постоји  само једна млекарска школа и она се налази у Пироту.  Када  је настала, била је двогодишња и имала је само једно одељење. Ова школа се развијала и сада има више смерова: за пекара, млекара, месара прехрамбреног техничара. Школовање траје три године и у просеку потребно је око  40,72 бодова да би се она уписала. У оквиру школе се налази дом.  Пошто се школа налази у Пироту и није свима близу, руководство школе је одлучило да мотивише ђаке из других крајева да упишу ову школу тако што ће им школа обезбедити стипендију. У школи ученици  добијају  све што и  је неопходно: смештај,  храну, књиге и стручну литературу. Оно најважније редовну праксу и овладавање занатом за којег су се определили.  Другу и трећу годину школовања  стипендира нека од млекара, а ученици се обавезују да се након школовања одмах  запосле у тој млекари.   

Свака школа има своју причу и своје квалитете. Много нам је јасније шта представља дуално образовање. Образовање кроз рад у некој фирми, у овом случају млекари. Овакав начин ученицима пружа велику праксу, и обезбеђује готово сигурни посао после завршене школе. Могућности су велике, али није мала одлука  изабрати будуће занимање. Срећно!

 

 

Александра К. и Јелена У.  VI-3

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.