Мала школа новинарства

Уобичајен

Новинска критика

Новинска критика припада жанру новинарства. Она открива значења и лепоту разних уметничких дела кроз оцену  њихове вредности. Критика се обично пише за: књиге, филмове, представе, музику итд. Критички приказ се мора писати књижевним језиком.

Кад добијемо задатак да напишемо критику неког уметничког дела, осећамо да не знамо одакле да почнемо. Зато је најбоље направити план писања да би рад био што успешнији.

План писања новинске критике

Увод: 

У уводу можемо написати нешто занимљиво о аутору (или о ономе коме пишемо), навести биографске податке, време и повод настанка дела.

Главни део текста:

Можемо почети неким цитатом који се односи на  дело за које пишемо критику. Затим кроз анализу проценити дело и изнети главну идеју коју је уметник хтео да представи. Описујемо и наводимо аргументе у вези са садржајем, а при томе наводимо доказе за своје тврдње.
Свака целина треба да има једну главну мисао која је повезана са темом. У оквиру те целине  она се објашњава.

Закључак:

У закључку се истичу  важни елементи који треба да потврде наш став. Веома је важно да знамо какав коначни утисак желимо да оставимо и зато наглашава се оно што је важно.

Извори:

  1. ГРАМАТИКА: Дар речи: уџбеник српског језика за осми разред основне школе. Београд:Нови Логос, 2010.

 2.Упуте за израду критичког приказа (http://ef.sve-mo.ba/sites/default/files/pravilniciupute/Upute%20za%20izradu%20kritickog%20prikaza.pdf,  преузето: 6.10.2015. године).

Теодора Р. VII-3

Критика  филма Врхови Зеленгоре

У филму се описује мукотрпна борба нашег покрета Партизана против Немачке силе. Борба се одвијала на Зеленгори. Партизани су не жалећи свој живот бранили Зеленгору, што се и исплатило. Немам ниједну критику за овај филм, јер он нам сведочи о историји Србије или тадашње Југославије. Такође, филм доприноси да се ти догађаји  не забораве. По мени овај филм је за сваку похвалу.

Миленко Г. VIII-3

Критика књиге: Данијеле Стил,  Паломино

Књигу Паломино  написала је  Данијела Стил. Књига говори о животу једне тридесетогодишње девојке која нема среће у проналажењу своје праве љубави. Књига нас учи да и у најтежим тренуцима не одустајемо. Америчка девојка је после живота у великом граду, одлучила да оде на ранч. После несреће на јахању, постала је инвалид. Она ипак није одустала од јахања. Уз велику вољу и помоћ својих пријатеља  отворила је ранч за инвалиде.  Отварањем ранча пронашла је и своју праву љубав, а није изгубила снагу и вољу за животом пуним плућима.

Јелена В. VIII-3

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.