Мала школа новинарства

Уобичајен

Репортажа

Да би што боље схватили и уочили разлику између репортаже и осталих врста новинарског излагања, погледајте схему из Граматике за осми разред основне школе у издању Клета, од ауторке Весне Ломпар.

reportaža

Кад протумачимо схему можемо да закључимо следеће:

  • Навођење података без личног коментара је вест или извештај.
  • Навођење података уз лични коментар је репортажа.

Ако смо за извештај рекли да је проширена вест, за репортажу можемо рећи да је проширен личним ставом обогаћен извештај. Теме о којима се може писати репортажа веома су разноврсне: од неких појава из свакодневног живота, преко описа необичних предела до природних катастрофа или ратних страхота.

Коришћен материјал:

1. ЛОМПАР, Весна. Граматика. за осми разред основне школе. Београд:Клет, 2011.

Милица Б. VII-3

Кратка репортажа из Београда

Налазим се у Београду, главном граду Србије. Повод овог путовања је моје учествовање у  школском пројекту ,, Календар сећања“. Београд је град музеја и истовремено модеран град. Потврду ове чињенице видим на сваком кораку.
У Београду сам кренула са Сашком, Нешом и разредном. На почетку смо добили мапе и истраживачке задатке (објекте од историјског и културног значаја која треба да обиђемо и сазнамо нешто о њима). Разгледамо фасаде старих зграда, чија  приземља крију  продавнице највећих светских модних марки. Београд је град који никад не спава. То најпре сведочи  Кнез Михајлова улица, сви су у покрету и журби.  Застајемо и правимо кратку паузу за ручак. Уживам у сваком тренутку и упијам све утиске.  Пут настављамо одласком до Храма Светог Саве. Затим пролазимо поред фонтана и чесме како би смо се освежили. Пратим мапу града и ево нас у парку Милутина Миланковића.
Репортажу завршавам са Калемегдана, старе тврђаве, на ушћу Саве у Дунав. Ту се налази симбол града             ,,Победник“.  Утисака је много, али потребно је време да се слегну и можда тада настане једна озбиљна репортажа.

Зорица П.   VIII-3

One response »

  1. Повратни пинг: Мала школа новинарства | Трагови

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.