Мала школа новинарства

Уобичајен

Како је бити новинар

Camera_man

Када неко постави питање: Како је бити новинар?, обично тај неко помисли да је новинар бити лако. То није тачно, новинарски посао поред својих чари, може да буде  напоран и тежак. Док новинар пише неку рубрику, његов ум је слободан да бира речи, изразе… Новинар разуме значење сваке речи и ужива док их користи и ставља у нове контексте. Новинарство није само посао, већ и изазов, начин живота. Потребна је практичност и промишљеност у свакој ситуацији. Актуелност је главна одлика новинарског писања, јер новинар пре свега пише о актуелним тј. новим и свежим догађајима. Да би неко био новинар, не треба само да зна да се писмено изражава, већ и поред тога да је упоран у свом послу и да не одустаје од својих циљева. Новинари прате све догађаје. Говоре гласно и храбро оно што се други људи боје изрећи. Уз посао новинара можемо научити како учинити немогуће, како управљати сваком ситуацијом. Сигурно није једноставно успоставити добар однос са различитим људима, јер сви они поседују различите информације које би могле да иду у корист новинару. Већина новинара је свестрана и добро знају да управљају сваком ситуацијом. Кад новинар ради интервју, пише или истражује неки догађај, он својим писањем развија читаоцима нови поглед на свет. Већина људи нема прилику и може само да сања она искуства кроз која пролази новинар.

darla

Већ две године члан сам новинарске секције. У почетку осећала сам се потребно и имала сам жељу за писањем. Хтела сам да све ученике обавестим о свакој активности у нашој школи. Како је време текло, јављале су се и мале потешкоће. Учење ми одувек заузима прво место. Одједном нисам имала довољно времена. Успела сам некако да испуним све обавезе на оба плана, али сам се осећала исцрпљено. Новинарство је такво да му се мораш у потпуности посветити. Посветила сам му се, али понекад је то утицало на моје учење. Са друге стране, када пишем неку вест, осећам се испуњено. Док сам радила на отвореном, тј. док сам пратила дешавање неког догађаја у школи, мисли су ми биле потпуно заокупљене тиме да ли ћу добро урадити, известити шта се догађало. Радовало ме је када сам добијала коментаре да сви уживају читајући моје чланке, знала сам да сам добро урадила посао. Чланство у новинарској секцији помогло ми је јер сам стекла више самопоуздања, храбрости и вере у себе. Научила сам да не треба никада одустајати од својих циљева.
И на крају имам одговор на питање: Како је бити новинар?, а одговор је да је осећај изванредан када извештаваш о неком догађају, прелепо је  када си новинар.

Анамарија Рачић VII-3

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.